Více než sto tisíc obyvatel Česka žije ve městech, která se rozhodla aktivně nabízet svým obyvatelům Lepší místo. Tato unikátní služba pocházející z Kolína umožňuje úřadům spolu s občany snadno a rychle zlepšovat veřejný prostor. "Lepší místo je dnes v českém prostředí něco absolutně výjimečného. Systém je propracovaný a přitom uživatelsky velmi jednoduchý. Je to dárek pro každé město a každé by se ve vlastním zájmu mělo do Lepšího místa pustit," zhodnotil používání v Kolíně starosta Vít Rakušan.

Služba provozovaná stejnojmennou neziskovou organizací ve městě funguje již dva a půl roku, za tu dobu se lidem spolu s úředníky podařilo vyřešit na 130 problémů či nápadů na zlepšení ve veřejném prostoru. Ať již jde o rozbitou lavičku nebo třeba černou skládku, každý může jednoduše během pár minut upozornění na problém odeslat do povolaných rukou. Stačí místo vyfotit a vložit na www.lepsimisto.cz. Tam tip zaznamená odpovědný úředník a začne jej řešit. Podněty lze hlásit také přímo z ulice prostřednictvím aplikace pro chytré telefony.

Z Kolína se služba v posledních měsících za pomoci významné české nevládní organizace Fond Otakara Motejla úspěšně šíří do dalších měst v Česku. Používají ji nejen v nedaleké Kutné Hoře nebo Českém Brodu, ale také v Lysé nad Labem na Nymbursku, ve městské části Praha-Čakovice, v Čelákovicích na Praze-východ nebo na Vysočině v Novém Městě na Moravě.