Dnes v 17 hodin bude slavnostně otevřeno kolínské lapidárium pod radnicí. Pro široké masy bude poprvé přístupné následující den. Výběr místa, kde jsou podle Wikipedie shromážděny a vystavovány kamenné předměty jako sochy, náhrobky, sarkofágy, pomníky, kašny, kříže, milníky, kamenné části nebo články staveb apod., byl inspirován výstavou známého místního výtvarníka Pavla Rajdla v předloňském roce. Lapidárium stvořil akademický sochař Josef Pospíšil z Kutné Hory, který zvítězil ve výběrovém řízení.

Pro začátek skrývá 13 exponátů. Pocházejí z morového sloupu, jenž kdysi stávaly na Karlově náměstí nebo u chrámu sv. Bartoloměje. Nechybějí 4 podstavce od kašny. U jednotlivých skulptur budou popisy, jejich historie, odkud jsou, kdo je jejich autorem i z čeho jsou. Většina jich pochází z tzv. Bangladéše, kde byla léta u kameníka Ivana Erbena uschována. Výstava se bude průběžně doplňovat, materiálu i místa je dost.  "Šlo nám o to, aby se sochy a jejich fragmenty soustředily v jednom prostoru. Podmínkou bylo, že na ně nesmí pršet ani svítit slunce. Proto bylo vybráno místo pod radnicí, které tyto podmínky splňuje. Je to průřez historií Kolína. Myslím, že máme povinnost se o tyto věci starat," popisuje 2. zástupce kolínského starosty Jan Pospíšil.

Klíče od lapidária budou k zapůjčení na podatelně Městského úřadu Kolín na Karlově náměstí nebo v Městském informačním centru Kolín v ulici Na Hradbách, jenž také zajistí průvodcovskou službu. Lapidárium bude otevřeno pouze v provozní době obou institucí, zato po celý týden, včetně soboty a neděle. Lapidárium ještě není v ideálním stavu, je například nutné doplnit osvětlení a opravit vstupní dveře. To už však otevření nebrání. meč