Vyhláška zvyšující limity hluku o 5 decibelů za úřednické vlády již neprojde. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková deníku E15 potvrdila, že schvalovací řízení zastavila a vládě ji ke schválení již nedoručí. Předpis by snížil hluk jen papírově. To se nelíbilo mnohým hygienikům a iniciativám.

Členové Občanského sdružení Kolínska to považují za svůj velký úspěch. Sdružení totiž zorganizovalo Petici za odvolání hlavního hygienika Michaela Víta kvůli jeho aktivitám při prosazování navýšení hlukových limitů. Během několika dnů po uveřejnění tuto Petici podepsalo téměř 500 občanů.

"V této chvíli je tedy zřejmé, že zvýšení hlukových limitů je u ledu a pravděpodobně se již ani neotevře. Význam aktivity Občanského sdružení Kolínsko je nedozírný, neboť toto sdružení zabránilo obrovskému nárůstu hlukové zátěže nejen na Kolínsku, ale v celé České republice. Celá věc je zajímavá i v tom, že občanská iniciativa která spočívá v aktivitě pár lidí, může mít za následek změnu postoje ministerstva a vlády. Je to příklad toho, že má smysl protestovat proti špatným věcem, nemlčet a ozvat se, napsat stížnost nebo petici," uvedl Robert Drda.

Za připomenutí stojí, že zmíněné sdružení dlouhodobě vystupuje proti hluku z letadel, která na Kolínsku vynáší parašutisty do vzduchu. Na dotaz, jak dál bude sdružení postupovat proti hluku z letiště, Robert Drda vysvětlil, že existuje jasný a konkrétní plán, který ale v tuto chvíli nelze zveřejnit. Podle jeho slov je ale jisté, že v budoucnu dojde k výraznému omezení letů o víkendu. meč

Budou mít parašutisté o víkendech nad Kolínem a okolím zákaz?