Starosta Jiří Buřič označil sněhovou nadílku z jeho pohledu za historickou. "Třicet let jsem tolik sněhu nezaznamenal," řekl. Pamětníci však vyprávějí, že tolik sněhu zažili v Kolíně naposled před 50 lety. Přestože se najdou lidé, kteří si stěžují na úklidové práce, podle starosty se firma AVE Kolín při odklízení sněhu zachovala profesionálně. "Projel jsem Kolín autem se zadní nápravou a nikde jsem nezůstal stát," pokračoval Jiří Buřič. Poděkoval všem vlastníkům nemovitostí, kteří navzdory "chodníkové novele", jež činí obce odpovědnými za stav pěších komunikací, uklízejí chodníky před svými nemovitostmi. "Nemyslím si, že je povinností města uklízet  všechny chodníky," doplnil nečekaně.

Sníh se vršil tak jako loni na Karlově náměstí před radnicí. Snad aby mělo vedení města přehled o jeho množství. Zde byl oproti některým jiným městům rozdíl, protože podle Jiřího Buřiče nechtělo město nahrnout sníh do Labe, ale nechat postupně odtát.

Jednatelka společnosti AVE Kolín Věra Suchomelová podotkla, že cílem zimní údržby nemůže být úklid sněhu naráz. Důležité bylo prý zajistit sjízdnost silnic 1. a 2. tříd a hlavně zařídit plynulost městské hromadné dopravy. Prioritu měl i odvoz odpadu. Ne všude se však popelářům vysypat kontejnery povedlo. Zachytili jsme například stížnost z Masarykovy ulice, kde se údajně nádoby s odpadem nepodařilo vyprázdnit od Vánoc. Firma AVE Kolín si musela najmout techniku od soukromých firem. Získala tak pomoc 2 bagrů, 2 traktorů a stroje na čistění chodníků. Do práce bylo od 9. ledna na směny zapojeno nejen asi 40 zaměstnanců AVE Kolín, ale i externí pracovníci. Na odklízení sněhu se podílelo 14 aut. Podle Věry Suchomelové se podařilo zajistit schůdnost většiny chodníků. Ten, kdo má ještě starost se sněhem, může zavolat na pohotovostní telefonní číslo 724 833 277.

Někteří občané vyjádřili svou nespokojenost s úklidem následků sněhové kalamity. Např. nám v pondělí volal pan Kostiha ze Štítar, že v této příměstské části se o sníh nikdo zatím nepostaral. Jiným lidem zase vadilo, že nedotčena zůstala ještě v úterý městem zpoplatněná parkoviště. Všimli jsme si, že v ten den byla pod sněhem třeba parkoviště v ulicích Rorejcova a Na Pobřeží. Nejen zde, ale i v ulicích ztěžovala práci technice AVE zapadaná vozidla. Radlice proto nemohly vyčistit silnice i při okrajích. Mnoho řidičů tak marně hledalo prostor na zaparkování. Provizorní parkoviště vzniklo třeba pod Novým mostem vedle skateparku, neboť silnice z Masarykova mostu ke Starým lázním stání neumožňovala. Daleko vážnější se ukázalo být nebezpečí plynoucí z tajících střech. Sem tam se část ulice uzavřela a hasiči odstranili hrozící rampouchy, příp. převislý sníh.