V Kolíně, v jeho centru, hned u chrámu sv. Bartoloměje, se zabydlela spontánní sousedská akce Otevřená ulice. Koná se od července každou středu v Brandlově ulici. Vznikla zdola, z iniciativy obyčejných lidí, nikoliv z iniciativy radnice, která by musela do události vkládat velké peníze, a zatím se jí daří. Spoluzakladatelce Haně Morové jsme minulý týden položili pár otázek.

* Jak hodnotíte zatím proběhlé tři akce Otevřené ulice?

Jsme spokojeni moc. Smyslem pořádání této akce bylo oživení letního Kolína. Přáli jsme si, aby lidé šli úplně obyčejně ven, přišli si popovídat, aby strávili v Ulici příjemný čas. My jsme se snažili jen dopomoci doprovodným programem, který ale nenutí, nepodbízí. A myslím, a určitě mluvím i za své kolegy, že to vyšlo. Vidět ve tvářích spokojené úsměvy, to je pro nás ta největší odměna.

* Čtvrtá Ulice se uskuteční 5. srpna ve stejnou dobu a ve stejné ulici. Co lze tentokrát očekávat?

Krom již našich tradičních kolínských živnostníků - zejména Hostince U Tří pírek, Restaurace Eden, Kavárny Mefisto, Čajovny Kolín či Vinotéky u Malířů, se můžete těšit na hudební vystoupení Lukáše Bořka a jeho Company (saxofon, elektrická kytara, bubny), pro děti bude v čase 17 - 19 hodin zajištěn program ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Kolín, od 18 do 20 hodin bude otevřena věž se zvonicí, po prvotním úspěchu předešlé středy dorazí opět "Kostlivci ve skříni", aneb dobročinný bazar oblečení a věříme, že se objeví zase nějaké spontánní překvapení.

* Jestli se Otevřená ulice má konat jen po dobu školních prázdnin, co bude pak? Jestliže si na akci někteří lidé navykli, nebude jim, ale i vám chybět?

Primárně byla Otevřená ulice vymyšlena na období letních prázdnin. Ale již teď máme ohlasy, zda budeme pokračovat dál. Uvidíme, je to v jednání, možná ano. Ale určitě by měla jiný koncept co do pravidelnosti, času a dne. meč