Tak například vozidla zaparkovaná před domy se ztratila 16. a 17. února ve Velimi a v Cerhenicích. Později jsme se dověděli, že i během stejného týdne zmizely dva vozy i v Plaňanech. Podotkněme, že do minulé středy nebyli pachatelé těchto činů dopadeni a policisté po nich intenzivně pátrali. Zda mají tyto krádeže společný rukopis a jak byly provedeny, jsme se nedověděli. "K rukopisu se z taktických důvodů nemůžeme v současné době vyjadřovat," odpověděla mluvčí kolínského územního odboru Policie ČR Petra Čimová. Územní odbor Kolín Policie ČR od 1. ledna eviduje 17 krádeží motorových vozidel v jeho teritoriu.

Mohou vůbec vlastníci aut zabránit jejich krádeži, když jej nemohou zaparkovat do garáže nebo za plot? Jisté možnosti tu jsou. "Ochránit své vozidlo lze několika způsoby. Vhodná je například instalace mechanických zábranných prostředků, které mají za úkol především pozdržet pachatele. Pro řidiče je jejich obsluha jednoduchá a rychlá. K nejlevnějším mechanickým zábranným prostředkům patří různé odnímatelné uzamykatelné páky a tyče na volant nebo zámky pedálů. Současná nabídka vozidel na trhu má již řadu bezpečnostních prvků zakomponovaných standardně při výrobě: imobilizér, centrální kódové zajištění zámků, kódování skel... Využít lze také různé druhy autoalarmů, satelitní vyhledávací systémy," radí Petra Čimová. Nejlépe je zvolit kombinaci několika bezpečnostních opatření.

Mluvčí také doporučuje zamykat auto, přestože stojí v garáži nebo na oploceném pozemku. A rozhodně není dobré nechávat uvnitř klíčky. Takové krádeže prý zdaleka nejsou výjimkou. "Lidé často spoléhají na to, že mají-li vozidlo "za plotem", nemůže ho nikdo odcizit," uzavírá Petra Čimová. meč