V nedávných dnech vzbudila v Kolíně rozruch zpráva, že v Brankovické ulici v Kolíně byla nalezena uhynulá labuť s potvrzených virem ptačí chřipky. Starosta Vít Rakušan, jako předseda krizového štábu, vydal prohlášení s cílem uklidnit paniku. Hned v úvodu ujistil veřejnost, že se jedná o virus ptačí chřipky s označením H5N8, který není přenosný na člověka. K případným opatřením uvedl, že v místě nálezu pozitivního volně žijícího kusu nejsou vyhlašována žádná pásma ani opatření a není nařízeno žádné utrácení domácích či volně žijících ptáků! 

Občané, chovatelé a podnikatelé chovající drůbež pak mají postupovat s pokyny a informacemi uvedenými zde (influenza drůbeže - levý sloupec šestý odkaz Ptačí chřipka). Aktuální přehled situace pak naleznete zde. Nález uhynulého ptáka volně žijícího v přírodě hlaste na Městskou policii Kolín či Policii ČR. 

"Chceme zdůraznit, že není důvod k panice, jedná se o veterinární onemocnění u volně žijícího ptáka, které není ohrožující pro člověka a neznamená ani bezprostřední dopad pro chovatele!" upozornil na závěr Vít Rakušan.