O víkendu 12. a 13. září se uskuteční v Kolíně a na Kolínsku spousta kulturních akcí. V Polepech a na Pašince to budou posvícení. V prvním případě se jedná dokonce o posvícení v moravském duchu. Proběhne v sobotu 12. září od 11 hodin ve Vébrově restauraci s tradičními moravskými jídly, cimbálovou muzikou, degustací vín a tancovačkou. V průběhu celého dne se můžete těšit na tradiční pouťové atrakce (kolotoč, střelnici a velký skákací hrad), chybět nebudou stánky s typickými moravskými pokrmy, např. valašskou kyselicou, moravským vrabcem nebo haluškami či švestkovými knedlíky. Kromě Kozla ochutnáte i pivo z místního pivovárku Svatý Ján. K dispozici budou stánky s cukrovinkami a s typickým moravským pečivem, stánek se sýry, a hlavně stánek s víny od Hodonína. Kromě jídla a pití uvidíte ukázky tradičních ručních prací - krajky, plstění, vyšívání, zájemci si je budou moci vlastnoručně vyzkoušet. Po celý den bude probíhat rodinná soutěž. Od 19 hodin se koná Posvícenská zábava se sousedskou tombolou. Vstupné na odpolední program je dobrovolné, večerní vstupné je 50 Kč za osobu.

Spolek Pašiňáci ve spolupráci s obcí zvou na Pašinecké posvícení. To se koná v sobotu 12. září od 15 hodin na zahradě u bývalé školy. Návštěvníci se mohou těšit na otevřenou pašineckou střelnici plnou sladkostí, krepových růží a opiček na gumičce. Dětem budou dopřány rozličné tvořivé činnosti, hry a pobaveníčka. Pěknou kulisou se stanou prodejní stánky s medovým zbožím, květinami apod. Občerstvení je plánováno lidové: opékaná vepřová kýta, točená malinovka, pivo víno atd. a domácí posvícenské koláče. Příchozí jistě ocení novinku v podobě veselých panelů s dírou pro obličej na památeční fotografování. Od 20 hodin uzavře program taneční zábava s Kapry Ládi Douska. "Bude to malé, skromné, ale vše s láskou připravené," vzkazuje za Pašiňáky Jitka Matoušková.

V Českém Brodě se v sobotu 12. září od 9 do 17 hodin koná velká oslava u příležitosti 170. výročí vybudování místní železniční stanice. Hlavní ozdobou události budou tři jízdy vlaku s parní mašinou na trase Praha – Klánovice – Český Brod. I na pravidelných spojích linky S1 Praha – Český Brod budou jezdit muzeální vlaky a lidé dostanou možnost se seznámit s elektrickými lokomotivami lidově zvanými Bobina či elektrickou jednotkou 451 („Žabotlam“).  Ve stanici dojde i na slavnostní otevření rekonstruovaných nástupišť a prodlouženého podchodu k jehož pomalování je veřejnost zvaná. Dále budou přistaveny i historické autobusy. Ty vyjedou po trasách Český Brod – Tismice – Hradešín  a  Český Brod – Tuchoraz – Kostelec nad Černými lesy. Těšit se lze na prohlídky památek s průvodcem (v každé zastávce - Tismice, Hradešín, Tuchoraz, Kostelec n. Č. l.).  Plánovány jsou i okružní jízdy po Českém Brodě. Rodinný program na českobrodském nádraží bude složen z hudebního vystoupení, klauniády, prezentací místních spolků apod. Přistaven bude promítací vůz Českých drah, k mání regionální produkty. Město Český Brod umožní i vstup do českobrodského podzemí, a to zdarma. Místní Podlipanské muzeum nabídne v době od 11 do 17 hodin vstup do svých expozic a také loupežnickou výtvarnou dílnu pro děti (13-16 hodin).  Vzhledem k atraktivitě celého programu je předpokládaná účast okolo 2 tisíc návštěvníků.

Ve stejný den si Kouřim významným způsobem připomene Dny evropského dědictví (EHD). Program pro širokou veřejnost připravilo regionální muzeum. Občané budou pozváni do expozic a výstavních prostor  Muzea Kouřimska v prodloužené otevírací době od 10 do 22 hodin. Ve stejném čase bude zpřístupněna i zahrada "Klášterka" (místo bývalého cisterciáckého proboštství sv. Martina). Během dne mohou zájemci nahlédnout do kostela sv. Štěpána (10-17 h.), ovšem atraktivnější jistě budou večerní komentované prohlídky (19.15, 20.15, 21.15 hodin), které jsou ovšem omezené kapacitou 30 osob.

Exkurze "Za památníky husitského hnutí" 19. a 20. století na Kolínsku se koná v sobotu 12. září na trase Kolín, Poděbrady, Čáslav. Na výlet se můžete přihlašovat v Městském informačním centru v Kolíně. Cena je 200 korun. Druhou podobně výjimečnou událostí bude komentovaná prohlídka Tvrze v Hradeníně v doprovodu ředitele Regionálního muzea v Kolíně Vladimíra Rišlinka. Uskuteční se v neděli 13. září od 10 hodin.

V historické budově kolínské radnice se v neděli 13. září od 10 do 12 hodin uskuteční den otevřených dveří. Návštěvníci budou moci od 10 do 12 hodin nahlédnout do zasedací místnosti, kanceláří vedení města a obřadní síně. Třicetiminutovou prohlídku povede starosta Vít Rakušan a místostarosta Michael Kašpar.

Do neděle 13. září doběhnou minulý pátek 4. září zahájené Evropské dny kulturního dědictví. Pořadatelé umožní kolínským zájemcům navštívit vybrané památky s doprovodem zasvěceného průvodce. Komentované prohlídky se konají v kostele Nejsvětější Trojice (ve středu 9. září od 16 hodin), na kolínském zámku (čtvrtek 10. září od 16 hodin), okolo městského opevnění (pátek 11. září od 16 hodin), v kostele sv. Jana Křtitele (v neděli 13. září od 14 hodin) a ve Sboru Církve československé husitské (13. září od 16 hodin).