V kolínské automobilce Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) se naplno rozjelo kolektivní vyjednávání. Odborové organizace KOVO a ASO, stejně tak vedení automobilky předložily své návrhy a počínaje 9. únorem se zástupci vyjednávacích týmů pravidelně setkávají při jednáních o budoucí podobě kolektivní smlouvy.
 Z předložených návrhů je patrné, že kromě témat jako zvyšování mzdy či příplatky, se budou tentokrát debaty hodně točit kolem pracovní doby. "Naším hlavním cílem nejen v letošním kolektivním vyjednávání je snižování zátěže zaměstnanců, proto jsme přišli s návrhem na změnu pracovní doby a chceme se s firmou dohodnout na zavedení ,osmiček´," říká předseda odborové organizace TPCA ASO Kolín Imrich Rezek.
 V minulém roce již automobilka, kde se pracuje v desetihodinovém směnném režimu čtyři dny v týdnu, prováděla průzkum mezi zaměstnanci a jeho výsledky byly velmi vyrovnané. Teď je ale podle odborářů situace jiná. "Je zapotřebí myslet na to, že naši zaměstnanci stárnou a kratší směny a delší odpočinek mezi nimi jsou z dlouhodobého hlediska pro ně výhodnější, nehledě na to, že v ´osmičkách´ pracuje většina výrobních firem v České republice, " dodává předseda OS KOVO při TPCA Ivo Navalaný. V mzdových otázkách pak odbory mimo jiné navrhují navýšení 1.200 Kč (5,2 %) pro zaměstnance ve výrobě.
 Pro vedení TPCA jsou sociální otázky zaměstnanců velmi důležité a nejen v letošním roce se na ně cíleně zaměřuje. "Respektujeme, že diskuse o osmičkách bude jedním z hlavních témat letošního vyjednávání. Je ovšem zapotřebí najít nejlepší variantu pracovní doby, abychom na jedné straně neztratili naši flexibilitu a na straně druhé vyšli vstříc zaměstnancům," říká mluvčí automobilky Marek Hovorka. V oblasti navýšení mezd vstupuje TPCA do vyjednávání s nabídkou navýšení o 450 Kč (2%) pro zaměstnance ve výrobě, což je o půl procenta více než je předpokládaná výše inflace. Kolektivní vyjednávání však nebude jen o pracovní době a zvyšování mzdy. Je zde několik dalších bodů, o kterých je firma připravena s odboráři diskutovat, například ergonomie, třináctý plat, atd.
 Obě strany mají za cíl dohodnout se do 31. března, kdy vyprší současná kolektivní smlouva. V TPCA pracuje na 3000 zaměstnanců a průměrná mzda v dělnických profesích je 30.600 Kč. m. hovorka