Den záchranářů v Kolíně, 20. ročník přehlídky integrovaného záchranného systému, proběhne v neděli 8. května od 8 hodin.  Uskuteční se opět v centru města, na Kmochově ostrově, Zálabí a v areálu firmy AVE Kolín v Třídvorské ulici.
Začátek je tradiční, startuje odjezdem požární techniky od stanice Hasičského záchranného sboru v Polepské ulici. První jízda v 8 hodin povede přes Sendražice na Karlovo náměstí a druhá jízda vyjede v 8:15 sídlištěm, Benešovou ulicí a končí také na Karlově náměstí. V 9.45 hodin se v u pomníku v Sokolské ulici koná pietní akt.
 Hlavní dění se přesune na Karlovo náměstí, kde se od 9 hodin uskuteční čtyřhodinový program. Zúčastní se ho Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, Městská policie Kolín, Policie ČR, Český červený kříž, BESIP Team, Krajská hygienická stanice, Pěší rota aktivních záloh. O zábavný program se postarají Dům dětí a mládeže, kolínské školy a Městská hudba Františka Kmocha.
 Od 17 hodin se tamtéž asi v hodinovém bloku představí Hudba Hradní stráže a Policie ČR a pak i v samostatném programu Kolínský big band. Od 20.30 hodin se pokusí pobavit přítomné hudební skupina Hamleti, tedy Aleš Háma, Jakub Wehrenberg, Dalibor Gondík a Hardy Marzuki.
 Ve 21.30 hodin přijde na řadu ohňostroj, který bude vypálen z velké lávky u Kmochova ostrova. Pozor! Upozornění: lávka z Kmochova ostrova směrem na Zálabí bude v době od 20.30 do 22 hodin ZCELA UZAVŘENA. Jinak další program se koná u této lávky na zálabské straně. Přiletí například policejní vrtulník, hasiči uhasí inscenovaný požár, ukáže se jízdní policie nebo k vidění budou ukázky záchranné práce na vodě.
 Od 13 do 17 hodin proběhne den otevřených dveří ve společnosti AVE Kolín. Zároveň zde bude součástí odpoledne zábavný program pro celou rodinu. Celým dnem provází oblíbený moderátor Rádia Kiss Delta Honza Navrátil.
 Dodejme, že kyvadlová autobusová doprava je zdarma a povede z Nám. Republiky do Třídvorské ulice, do areálu AVE Kolín, v intervalu 30 minut.

Součástí Dne záchranářů v Kolíně se od 13 do 17 hodin stane i Den otevřených dveří a Dětská farma v AVE Kolín. V areálu ve Třídvorské ulici 1501 na kolínském Zálabí bude připraven zábavný program pro celou rodinu. Zájemce  přiveze k areálu kyvadlová autobusová doprava z Náměstí Republiky jezdící v půlhodinovém intervalu od 13 do 17 hodin.
 Co bude na kolínské periferii k zažití? Kluci jistě ocení možnost vyzkoušet si práci popeláře. Dostanou možnost vysypat popelnici do svozového vozu a projet se na stupačce. Vystavena budou i ostatní technická vozidla používaná firmou AVE.
 Nečekaným překvapením se stane dětská farma s Albertíkem.
 Příchozí budou ponouknuti k vyzkoušení zemědělských dovedností jako jsou sázení, dojení, lovení, mletí mouky, pletení housek apod. Poté se mohou zrelaxovat v nafukovací stodole a skákací farmě. Malí bojovníci jistě ocení laserovou střelnici.
 Podle sdělení AVE se akce koná za každého počasí. měú kolín, Pres