Mezinárodní projekt "Noc kostelů" získal v minulých letech v české republice velké renomé. Statistika mluví o stovkách otevřených kostelů a statisících návštěvníků, které přitahuje duchovní a umělecké bohatství chrámů či doprovodných programů.

Letošní Noc kostelů se uskuteční v pátek 10. června. V pražské arcidiecézi se letos se svým programem přihlásil rekordní počet 312 kostelů. V okrese Kolín jich bude otevřených patnáct v čele s kolínským chrámem sv. Bartoloměje, kde v tento den zahrají vybraní účastníci festivalu Kmochův Kolín. Další dva kolínské kostely nabídnou jinou atmosféru - klášterní kostel Nejsvětější Trojice bude vyhrazen pro meditativní spočinutí a kostel sv. Víta na Zálabí bude otevřen k volné prohlídce.

Každá farnost připravuje pro návštěvníky vlastní, často mnohahodinový  program z nabídky si vybere každý. V kostele Svaté Trojice v Českém Brodě například uslyšíte žalmy a madrigaly, ve sv. Václavu v Horních Krutech je v plánu netradiční koncert místního sboru.
V kostele Narození Panny Marie v Poříčanech se mohou děti těšit na pohádku a dospělí na povídání o sv. Prokopovi a kraji Čertovy brázdy. Skvrňovský kostel sv. Havla nabídne komentovanou prohlídku.

Kostel sv. Ondřeje ve Starém Kolíně představí mimo jiné i život a díla sv. Vojtěcha a benediktinů v českých zemích. V kostele Narození sv. Jana Křtitele v Tuklatech se rozezní restaurované varhany. V evangelickém kostele ve Velimi plánují výstavku historických i dobových dokumentů a fotografií, v druhém velimském kostele sv. Vavřince budou připraveny dílničky pro děti. V klášterním kostele Stigmatizace sv. Františka v Zásmukách budou dokonce příchozí pozváni k ochutnávce františkánského občerstvení v klášterní kavárně.

Možnost osobní prohlídky nabízejí kostely sv. Václava v Nové Vsi I. a Pečkách či kostel Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích.
Přesný a kompletní program najdou zájemci na webu www.nockostelu.cz. pres