Dne 26. února se uskutečnil v kolínské hale v Borkách 8. ročník her pro radost, což je velká sportovní akce pro osoby s mentálním postižením. Do Kolína se sjeli zástupci mateřských, základních speciálních i středních škol, ústavů, stacionářů či občanských sdružení z mnoha směrů. Kromě soutěžících z Kolína přijeli závodníci z Poděbrad, Kutné Hory, Uhlířských Janovic, Doubravčan, Kostelce nad Černými lesy, Mladé Boleslavi, Lysé nad Labem, Nymburka, Kouřimi, Pardubic, Čáslavi, Červeného Hrádku, Cerhenic, Českého Brodu, Iváňě a Budy. Nejmladší účastník her byl tříletý sportovec z Kolínské školky a nejstarší soutěžící oslavil už dokonce šedesáté narozeniny. Dohromady se tento den pohybovalo v hale na 350 osob.
Letošní zimní hry zahrnovaly speciální eskymácký víceboj, který se skládal ze stavby sněhuláků, sáňkování, lyžování, hokeje, stavění iglú, střelby z pistole, boccii (kolektivní hra vhodná pro vozíčkáře podobná petanqu) a závěrečná akční disciplína závody psích spřežení.
Všichni soutěžící se snažili ze všech sil splnit každou disciplínu a všem se to nakonec podařilo. Celým sportovním dopolednem prolétal maskot celé akce a ochotně se fotil se všemi účastníky a občas někomu i trochu pomohl.
Zahájení této akce se zúčastnil i její patron místostarosta města Kolín Mgr. Michael Kašpar a vedoucí odboru školství, kultury a sportu Mgr. Petr Kesner, kteří pozdravili všechny soutěžící a popřáli jim krásný sportovní zážitek.
Organizaci celé akce zajišťovala Základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Kolín a SPMP Kolín. Součástí týmu, který pořádal hry byla i skupinka žáků Střední průmyslové školy Kolín a Středního odborného učiliště stavebního. Všem organizátorům a pomocníkům patří veliké poděkování, protože letošní hry pro radost byly hodnoceny jako zatím nejzdařilejší akce pro osoby s mentálním postižením. T. Křiva