V průběhu uplynulých dnů čekalo na řidiče v Kolíně pár nemilých překvapení, elektrifikovalo se spodní nasvícení přechodů pro chodce na čtyřech místech. Konkrétně šlo o ulice Mostní (u České pojišťovny), K Nemocnici (u zadního vchodu), Masarykova (u Vodního světa) a Táboritská. "Světelná závora, respektive svítidla zabudovaná ve vozovce zvyšují bezpečnost daného místa, řidič je na přechod při zhoršené viditelnosti upozorněn již zdálky či s vyšším důrazem a rychleji si tak uvědomí případné riziko. Navrhovaná místa na místních komunikací jsme zvolili na základě míry rostoucího nebezpečí po konzultaci či po odborném posouzení odboru dopravy. Jsem přesvědčen, že chránit kolínské chodce i řidiče před případnou kolizí se vyplatí a zejména rodiče ocení vyšší stupeň ochrany přechodu u Vodního světa," odpověděl na dotaz zpravodajského portálu Průběžně.cz místostarosta Tomáš Růžička, který má ve své gesci záležitosti týkající se dopravy v Kolíně.

Světelné závory nesvítí celodenně, jsou zapínány, když je snížena viditelnost. Světla v jednotlivých jízdních pruzích jsou natočena vždy proti směru jízdy, aby si jich řidiči lépe všimli. Světelné závory mohou být samostatně vypínány a budou využívány zejména v obdobích s kratšími dny. Hned se ozval hlas boží: "Nechci být šťoural. Ale ten nový osvětlený přechod u (České) pojišťovny. Nedopadne to s ním jako tenkrát s odrazkami na cyklopruzích ve Velkém Oseku? Dali je tam a za pár měsíců, když napadl sníh, tak auta s radlicemi co odhrnovali sníh je všechny během chvíle zničili. Jen mi to vrtá hlavou, ale třeba technologie pokročili a tohle zde vydrží". Další konstruktivní komentář je k přečtení jen po 22. hodině, ale závěr sdělení Jiřího Kubáta je slušný: "dneska jsem jezdim po kolíně pěkně jsem si při tom zanadával." Dodejme, že u plavečáku už cca polovina světýlek už nesvítí.

Dalším kandidátem na osvícení je nebezpečný přechod u průchodu mezi ulicemi Na Hradbách a Politických vězňů, kde byla včera autem sražena chodkyně (viz foto Táni Slavíkové). Náraz naštěstí přežila. kop, meč