Ředitel Regionálního muzea Kolín Vladimír Rišlink stále nepodepsal smlouvu s vlastníkem domu U zlaté štiky na Karlově náměstí v Kolíně. „Pokud vím, nedošlo do dnešní doby v této záležitosti k žádnému posunu. Stále trvám na tom, že jsem smlouvu ochoten podepsat pouze po podpisu některého ze členů Rady Středočeského kraje. K tomu ovšem zatím nedošlo,“ odpověděl nám ve čtvrtek 27. října Vladimír Rišlink.
Připomeňme si, oč v kauze, poprvé medializované před měsícem, vlastně jde. Dva dny před konáním krajských voleb radní Středočeského kraje rozhodli, že si dvoupatrovou budovu na 30 let pronajmou od soukromého majitele a v bývalém středověkém hostinci zřídí pobočku Regionálního muzea v Kolíně. Radní zároveň odhlasovali, že smlouvu o pronájmu podepíše ředitel muzea Vladimír Rišlink, jinak fakticky zaměstnanec kraje. V usnesení rady je Rišlinkův podpis výslovně zmíněn, protože to prý vyplývá i z příslušných organizačních předpisů kraje.
Ředitel muzea Rišlink se ale vzepřel se zdůvodněním, že narychlo schválený kontrakt by mohl přinést problémy jak celému muzeu, tak jemu samotnému, například kdyby se časem ukázalo, že dohoda je pro kraj nevýhodná. Navíc muzeum podle ředitele další prostory vůbec nepotřebuje, kraj totiž dokončuje za desítky milionů korun opravu sousedního domu na náměstí, kde bude mít muzeum hlavní sídlo. "Nechci být zodpovědný za něco, co jsem nerozhodl. Ať smlouvu podepíše někdo, kdo o tom hlasoval," řekl tehdy Rišlink.
Dům U Zlaté štiky na rohu kolínského Karlova náměstí patří od roku 1997 IT-firmě Asys. Její majitel Jan Dufek už před dvěma lety oslovil kraj i muzeum, jestli by o budovu neměly zájem, přesněji o její dvě horní patra, protože spodní část opravil a pronajímá obchodům. Muzeum mu odpovědělo, že nemá zájem, v jednáních s krajem ale uspěl a středočeští radní letos v srpnu schválili první verzi smlouvy. Kraj podle ní získá dvě patra domu o výměře 1.102 metrů do využívání na 30 let a podnikateli Dufkovi bude platit 600 tisíc ročně. pres