Kolínsko zůstává druhou nejhůře nezaměstnaností postiženou lokalitou ve Středočeském kraji o 0,1 procenta za Příbramí. K poslednímu červenci úřad práce napočítal 5.498 osob bez práce, zatímco měsíc předtím jich bylo 5.413. Míra nezaměstnanosti se od 30. června zvýšila z 8,1 na 8,3 procenta. Meziměsíční přírůstek dosáhl 1,6 procenta. V tabulce 77 okresů republiky patří Kolínsku 26. místo z pohledu od nejvíce nezaměstnaností zasaženého regionu. O jeden pracovní post se oficiálně ucházelo 18 lidí.
 Připomeňme, že od začátku  roku se míra nezaměstnanosti určuje jinou  metodikou než v  předchozích letech. Podle ní se počítá podíl lidí  hledající  práci v závislosti na celkovém počtu obyvatelstva ve věku od  15 do 64 let a nikoliv na počtu práceschopného obyvatelstva.  Procentuálně tak míra nezaměstnanosti na rozdíl od roku 2012  a zpět sice  klesla, ale pouze kosmeticky, nikoliv fakticky.
 Podle ekonoma Pavla Sobíška „obrat v nezaměstnanosti odpovídá běžnému sezónnímu vývoji a není překvapivý. Trochu znepokojivější jsou ale údaje o počtu nezaměstnaných, kteří nastoupili do nového zaměstnání, a úbytku počtu volných pracovních míst“. „Na trhu práce tedy trvá situace, kdy podniky sice moc nepropouštějí, ale tvorba nových míst je minimální. Zlepšení napjaté situace na trhu práce se patrně nedostaví dřív než příští rok," řekl Pavel Sobíšek Aktuálně.cz. Z vyjádření ekonoma Petra Dufka vyplývá, že se ekonomice stále nedaří odrazit svižně ode dna, firmy neinvestují a nevytvářejí nová pracovní místa. Je to podle něj trend, který zde uvidíme i ve zbytku letošního roku. meč