Roman Pekárek (ODS) zůstává poslancem. Přestože už ho napadli za jeho vstup do dolní komory Parlamentu ČR někteří významní politici, jeho přesvědčení je nadále tvrdé jako žula. Lubomír Zaorálek z ČSSD ho přesvědčoval, aby odmítl mandát a označil ho za nesvéprávného člověka. Rovněž předseda vlády Petr Nečas (ODS) tvrdil, že se ho pokusí přemluvit, aby se poslancem nestával. " První místopředseda ODS Martin Kuba zase řekl, že by bylo lepší, kdyby místo Romana Pekárka zamířil do sněmovny další kandidát v pořadí. Ostře se na Pekárkovu adresu vyjádřil též šéf poslanců TOP 09- STAN Petr Gazdík. "Není to o důkazech, je to o morálce, vadí mi to, vadí mi, že to degraduje jméno Poslanecké sněmovny i slušných poslanců. Já tomuto pánovi ruku nepodám, protože kdyby měl trochu morálky a cti, tak by věděl, že v Poslanecké sněmovně nemá co dělat, že deformuje politické prostředí, " zdůraznil Petr Gazdík. Neméně peprně glosoval Pekárkovu přítomnost mezi poslanci předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž uvedl, že "Zlodějů běhá po republice spousta. Je dobře, že mají své zastoupení i tady v Poslanecké sněmovně."  Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS prohlásil, že z toho není šťastný a ministr obrany Alexander Vondra žasl, že "Celý víkend leštíme značku strany a dva dny po kongresu si jí pokakáme nepravomocně odsouzeným poslancem."

Své na adresu bývalého místostarosty města Kolína pronesl současný starosta Vít Rakušan. „Dlouhodobě jsem toužil po tom, aby měl Kolín svého poslance. Že jím ovšem bude právě Roman Pekárek, to jsem skutečně nečekal… Myslím si, že lidé v Kolíně jen tak nezapomenou na vládu ODS ve městě, kterou svým přístupem Roman Pekárek reprezentoval. To, že se stal poslancem, skutečně ukazuje na definitivní úpadek ODS jako demokratické strany. Je to nesmírně špatný signál pro veřejnost, nechci urazit Banánovou republiku, nicméně si představuji, že nějak takto to tam může vypadat…,“ řekl České televizi.

Sám Roman Pekárek, který je jednatelem firmy Decibel Production, tvrdí, že je nevinný, soudy ho očistí a nemá proto důvod se poslaneckého mandátu vzdávat. Roman Pekárek byl v květnu nepravomocně odsouzen na 6 let do věznice se zvýšeným dozorem za to, že si údajně řekl o milionový úplatek za výhodný prodej pozemků v průmyslové zóně na Šťáralce. meč

Roman Pekárek. Foto - Facebook