V pátek 1. dubna od 9 hodin budou v Kolíně na Karlově náměstí podávány zážitkovou formou informace o autismu a o den později, v sobotu 2. dubna bude vodojem na Pražském předměstí, který byl přestavěn na rozhlednu, v Kolíně modře osvětlen jako připomínka Světového dne porozumění lidem s autismem.
 V roce 2008 OSN vyhlásila 2. duben Světovým dnem porozumění autismu. Na základě tohoto rozhodnutí vznikla celosvětová iniciativa "LightIt Up Blue". Tato iniciativa upozorňuje na problematiku autismu osvětlením veřejných budov modrým světlem. Modrá barva symbolizuje komunikaci a sebevyjádření. Právě v těchto oblastech mají lidé s autismem a poruchami autistického spektra celoživotní a největší potíže.
 Na Apríla na Karlově náměstí sdružením VOLNO připravena zážitková informační akce "Modrý den". Bude zde připraven stánek s informacemi o autismu a o všem co lidi v této souvislosti zajímá: informace o tom, co je to autismus, jak se projevuje, kdy se dá rozpoznat, co mám dělat, když mám podezření apod .), zájemci mohou prožit vybrané situace jako osoby s autismem (v oblastech porozumění, představivosti, komunikace a sociálního chování), k vidění bude rovněž ukázka speciálních výukových pomůcek pro osoby s autismem, uskuteční se prodej drobných předmětů vyrobených lidmi s autismem a dojde i na představení sociálních služeb Střediska respitní péče VOLNO.
 Zapojit se můžete i vy, buďto se tento den oblékněte do modré nebo si u stánku na náměstí vyzvedněte modrou stužku a podpořte osoby s autismem. Rodinám dětí s autismem v našem regionu pomáhá Volno, sdružení pro pomoc rodinám dětí s postižením; z.ú., Rimavské Soboty 923, Kolín. pres