Situace po volbách se na středočeském krajském úřadu zkomplikovala. „Tomio Okamura podal sofistikovanou žalobu na výsledek voleb. Je možné, že se budou ve středních Čechách přepočítávat hlasy. Mohlo by to znamenat, že Okamurova strana získá 4 mandáty v zastupitelstvu. To je totiž minimum. Tím by se měnil půdorys politického rozvržení," řekl starosta Kolína Vít Rakušan, jehož strana STAN skončila v krajských volbách na druhém místě. Na otázku, zda by se v takovém případě Okamurova strana připojila ke koalici, odpověděl Rakušan zamítavě, což je i oficiální názor STAN.
A jak nyní funguje středočeský krajský úřad? „Byl jsem na setkání s úředníky a bývalým vedením. Ujistili mě, že běžná operativa se řeší, nové smlouvy se však nepodepisují. Ubezpečili mě, že jsou připraveni i technicky zajistit schůzi nového zastupitelstva,“ popsal Rakušan. Deklaroval, že chce zůstat starostou Kolína a též nadále platí, že nikdo nebude vykonávat dvě uvolněné funkce současně, jak bylo v minulosti zvykem (krajští zastupitelé Peřina, Moravčíková či Semerád). Rakušan by tedy zřejmě byl neuvolněným krajským zastupitelem. „Posoudím, zda je to možné,“ dodal starosta Kolína.
Potenciální rada kraje se dosud nesešla. Jedním z hlavních bodů, které už byly předjednány, bylo zlepšit otevřenost úřadu, zavést on-line přenosy z jednání a zveřejňovat zakázky nad 200 tisíc korun. Nová krajská koalice o obsazení postů zatím detailněji nejednala a sejít k jednání se má až mezi 20. až 30. listopadem. Nyní v ní figurují ANO, STAN, ODS a tři zastupitelé zvolení za TOP 09 a dohromady mají většinu 44 hlasů v 65tičlenném zastupitelstvu. pres