Kolín
ikona facebook
Kalendář akcí Kolín

MARTIN SALAJKA - OBRAZYlink
13.04.25.06.
Martin Salajka studoval malbu nejprve na brněnské FaVU (2002-2005) nicméně pro expresionistický autorův naturel byl důležitější asi jeho následující pobyt v malířském ateliéru Michaela Rittsteina na pražské akademii v letech 2005-2008. Salajka patří k významným individualitám současné mladé malby. V roce 2004 získal 1. cenu v celostátní konfrontaci výtvarného umění mladých autorů ArsKontakt, kterou uděluje porota složená z nejvýznamnějších současných uměleckých teoretiků.
Martin Salajka je příkladem toho, jak se projevuje centralizace kultury v naší zemi. Patří do nepočetné skupiny mladých autorů, kteří ač původem z jiných částí státu, dokázali se prosadit v pražském prostředí. Salajka, rodák z Uherského Hradiště, byl ovlivněn významně prostředím moravské přírody, náladovostí a zádumčivostí říčních úseků krajiny, kde strávil mnoho času při své rybářské vášni. Možná jen člověk obdařený stejnou schopností vidění přírody a vybavený podobnými zážitky z rybářské praxe ví, jak působí sama tato činnost na psychiku člověka. Upřený soustředěný pohled na jeden bod po dlouhé hodiny, k tomu periferní vnímání okolí s naprosto vším co nabízí, od světelných vjemů po zvuky a skřeky v nočních tmách při osamělé kontemplaci, to vše vybízí obrazotvornost a imaginaci umělce k uvědomování si mystické podoby ožívající přírody. Salajkův přirozený talent absorbovat tyto vjemy se projevil ve schopnosti výstavby obsahové a formální složky díla. Salajka je jednoznačně nadán k expresionistickému vyjadřování, které se rozvíjelo naplno po roce 2005, tedy v době jeho příchodu do Prahy. Dokázal jako nový mladý autor upoutat svými skvěle vyjádřenými soumračnými ztemnělými prostory, tichými zádumčivými krajinami, tajemnými vodními hlubinami, které obydlely příšery a nejrůznější bytosti a živočichové – axeloti, mloci, rybí monstra, vodníci, potápěči, kostlivci a duchové. Veškeré prvky tohoto života a děje usazuje do rámce jakoby nevýznamného prostoru, přesně podle vizuálního vzorce koncentrovaného pohledu na jeden bod. Vedle koncentrovanosti se Salajkova malba vyznačuje tím, že řeší problém osamocenosti individua. Rybí svět vystřídala u Salajky v posledních letech krajina sov a vlků a v nejposlednějších pracích se ocitáme v jakýchsi Váchalovských rejdištích démonů a kostlivců na pozadí válečných konfliktů.

STUDIA
1997-2002 Střední umělecko-průmyslová škola v Uherském Hradišti, obor užitá malba; 2002-2005 Fakulta výtvarných umění v Brně, atelier malba 1, (Doc. Petr Veselý); 2005-2008 Akademie výtvarných umění v Praze, atelier malba 3 (Doc. Michael Rittstein)

SAMOSTATNÉ VÝSTAVY
2005 – Lesní plesnivec, Galerie mladých, Brno; 2008 – Obrazy, Galerie Dorka, Domažlice (s Tomášem Němcem);Napůl, Galerie Via Art, Praha; 2010 – Obrazy, Městské divadlo Kolín; Malé formáty, Galerie vinotéka U Zlaté štiky, Kolín; Obrazy, Galerie výtvarného umění, Náchod; Obrazy, Galerie Vltavín, Praha; 2011 – Betonový měsíc, Galerie Dolmen, Praha; Obrazy, Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory, Vlašský dvůr, Kutná Hora.

ÚČAST NA VÝSTAVÁCH
2004 – Arskontakt, Galerie XXL, Louny; Galerie u Dobrého pastýře, Brno; Galerie Vltavín, Praha; 2005 – Sichr je Sychr, Galerie Vltavín, Praha; Smíšené pocity, Prácheňské muzeum, Písek; Pohádkové bytosti, České muzeum výtvarných umění, Praha; 2006 – Obrazy, Galerie Beseda, Ostrava; Zlínský salon mladých, Galerie výtvarného umění ve Zlíně; 2007 – Arskontakt, Bilance, Galerie Jižní křídlo Nové radnice, Brno; Galerie Mansarda, Praha; AVU 18, Veletržní palác, Národní galerie v Praze; Amaro jilo, Dům umění města Brna; 2008 – Diplomanti AVU, Veletržní palác Národní galerie v Praze;Transfer, White box galéry, Mnichov; Uvízli v listopadu 2, Galerie Dolmen, Brno; Atelier malba 3, Wortnerův dům, Alšova jihočeská galerie, České Budějovice; In the heaven, Galerie Lapidárium, Praha; 2009 – Normální malba, Mánes, Praha; Transfer, Dům umění města Brna, Dům pánů z Kunštátu; Zlínský salon mladých, Galerie výtvarného umění ve Zlíně; Uvízli v listopadu 2, Galerie Dolmen, Brno; Uvízli v listopadu 2, Galerie Dolmen, Uherské Hradiště; Česká malba, Galerie Fontána, Piešťany; Our house is your house, Kunstraum Geh8, Drážďany; Aperto! Galerie Dolmen, Praha; Our house is your house, Domagkateliers, Mnichov; Transfer, České centrum, New York; 2010 – Our house is your house, Galerie Dolmen, Praha; Výstava S.V.U. Mánes, Galerie Diamant, Praha; X. sympozium současného výtvarného umění JENEWEIN-Kutná Hora, Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory, Kutná Hora; 2011 – XII. Ročník tvorby mladých výtvarníků regionu a jejich hostů – Mladé setkání 2011, Galerie výtvarného umění, Hodonín; The Prague stuckist, výstavní síň v divadle Karla Pippicha, Chrudim.
 

ZASTOUPENÍ VE SBÍRKÁCH
Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory

registrace mikročipů
.