Slavnou romantickou tragikomedii o posledním z rytířů a jeho velké lásce ke krásné Roxaně jsme mohli v Kolíně spatřit již několikrát. Tentokrát svou verzi Cyrana z Bergeracu přiveze Divadlo pod Palmovkou. V titulních rolích se 17. září objeví Martin Stránský a Tereza Kostková. Hned dva koncerty v Kolíně odehraje Čechomor. Jedna z nejpopulárnějších tuzemských skupin představí 21. a 22. září to nejlepší ze své úspěšné dvanáctileté tvorby. Po Cyranovi dorazí 23. září další klasika - Hamlet Williama Shakespeare. Mladý princ, zkažený svět a slepá láska. Duch otce na hradbách, Yorickova lebka a otrávený hrot kordu. Být nebo nebýt. To je otázka! To všechno obnáší slavná tragédie (nečekaně kořeněná humorem) v podání Divadla Kašpar Praha.

Říjen odšpuntuje silná ženská herecká trojka - Jana Krausová, Jitka Schneiderová a Anna Šišková. Rozehrají před očima diváků několik příběhů žen v různých etapách života, aby jejich osudy umně propletly v úsměvnou mozaiku. Vše o ženách předvede 1. října Studio DVA Praha. V pátek 8. října se snad dostane na jednou odložené představení hry Václava Havla Odcházení. Kontroverzní komedie v podání Jihočeského divadla České Budějovice pojednává o politikovi, který před odchodem z úřadu bilancuje svou pracovní i soukromou minulost. Srandu vystřídá 12. října jazz. Na aréně jeviště zahraje kubánský trumpetista Lázaro Cruz se skupinou pěti výrazných moravských hráčů bebop, základní jazyk moderního jazzu. Lázaro Cruz nahrával na Kubě desky, vystupoval s Dizzy Gillespiem a Gonzalo Rubalcabou, ale i další legendární veličinou latin jazzu, Arturo Sandovalem. Už 14. října se ale budeme opět smát. Divadlo A. Dvořáka Příbram uvede Saturnina, adaptaci jednoho z nejlepších českých humoristických románů. Den poté Divadlo Rokoko Praha přiveze partičku falešných karetních hráčů. Ústřední úlohu v brilantní komedii Nikolaje V. Gogola z carského Ruska sehraje Michal Dlouhý.

Na Havla přicestuje jedna z neočekávanějších podzimních událostí Kolína. La Putyka je originální představení inspirované francouzským "novým cirkusem", které kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony. Nabízí divákovi pohled do prostředí typické české hospody optikou klaunů obdařených nekonečnou fantazií. Představení doprovází živá hudba tria Vojtěch Dyk - Jakub Prachař - Jan Maxián. Larse von Triera znají filmoví fajnšmekři jako autora depresivních snímků, jímž se opravdu zasměje jen cynik. Přesto je autorem několika komedií, z nichž jedna doputuje 19. října i k nám. O tom, jak se má chovat skutečný šéf se dovíme z komedie Švandova divadla Praha Kdo je tady ředitel? V hlavní roli exceluje Michal Dlouhý. Comeback si na 25. října naplánovala Bára Hrzánová s komediální skoro-one-women-show Hrdý Budžes o svérázném životě v reálném socialismu v 70. a 80. letech 20. století. meč

Hrdý budžes. Foto - archiv Divadla A. Dvořáka Příbram