Automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroen zveřejnila v rámci Zeleného měsíce své klíčové ukazatele v oblasti snižování dopadů na životní prostředí. Výsledky potvrdily, že TPCA je právem označována zelenou továrnou. Novinkou letošního Zeleného měsíce je vydání brožury Tipy na třídění odpadů a energetické úspory, kterou bude automobilka distribuovat do vybraných kolínských škol, knihovny a informačního centra.

Loni TPCA snížila spotřebu energií na vyrobené auto z předloňských 700 na 674 kWh, tedy o zhruba 4 %. Spotřeba vody klesla o 5 % na 1,17 m3 a produkce odpadu dokonce o 13,5 % na 7,73 kg na 1 vyrobené auto. Emise organických těkavých látek z lakovny ve výši 12,8 g na m2 nalakované plochy jsou výrazně pod limitem České republiky, který je 40 g na m2. TPCA těmito výsledky jednoznačně potvrdila svou pozici mezi automobilkami nejméně zatěžujícími přírodu.

"TPCA je firmou, která od úplného začátku velmi intenzivně pracuje na tom, aby její výroba co nejméně zatěžovala životní prostředí. Nyní chceme naše zkušenosti předávat ve větší míře i regionu," říká viceprezident pro výrobu Jiří Černý. Například v grantovém programu již automobilka podpořila 20 "zelených" projektů za celkem 4,8 mil. Kč. Jen v letošním roce jde o sedm projektů. Mezi nimi například projekt na vybudování systému sběru a využití biologického odpadu v obci Kněžice či instalaci solárních panelů na ohřev teplé užitkové vody v mateřské škole v Ohařích. meč