Již tři týdny běží v kolínském Kině 99 projekt #vašekino, který pro dobu krizových opatření vytvořila Asociace provozovatelů kin (APK). Prostřednictvím projektu, kterým máte možnost podpořit vaše oblíbené kino, si můžete zakoupit v předprodeji vstupenku na některý z filmů, které jsou v pravidelné časy - stejně jako v kamenném kině - promítány ve virtuálním kinosále. Cena vstupenek na virtuální projekci je pochopitelně mnohem nižší. "Průměrnou denní návštěvnost máme kolem osmnácti diváků. A přes FB nám i někteří diváci, které projekt zajímá, píší, že si koupili i dvě vstupenky, aby nás podpořili. Takže jsou i rodiny nebo páry, které si koupí dvě vstupenky a přitom film doma sledují na jednom počítači. A za takový přístup ke kinematografii všem děkuji," řekl ředitel Kina 99 Petr Hejcman.

Samozřejmě se stane, že některý den si nezakoupí vstupenku ani jeden divák. Každému se nechce sledovat nové filmy na monitoru počítače nebo na displeji telefonu místo v kině. Ale také je možné, že někdo o této možnosti dosud vůbec neví a rád by své kino podpořil. Na webu, FB nebo Instagramu Kina 99 jsou aktualizované programy, které je možné si i vytisknout a mít je tak stále na očích. "Vím, že je venku pěkné počasí, a proto jsme posunuli dětská představení z 15:00 na 17:30 hod. a večerní z 20:00 na 20:30 hod.," upřesnil Petr Hejcman.

Ale pozor, pokud si chcete zakoupit vstupenku, musíte tak učit nejpozději hodinu před představením, stejně jako v případě "kamenného" kina. Jde o on-line systém a všechny náležitosti je třeba spárovat. Divák si vybere oblíbené sedadlo, zarezervuje vstupenku a následně ji zaplatí. Ta projde pokladním systémem a pošle zpětnou informaci divákovi a také společnosti APK, kde se vygeneruje přístupový kód, který je druhým e-mailem zaslán divákovi. "Pak musí v každém kině přijít obsluha, která vygeneruje soubor s jednotlivými vstupenkami. Ten je nahrán do pokladního systému, který pak ví, že vstupenky jsou uhrazeny a pustí diváky na projekci," doplnil ředitel kina s tím, že dvacet minut před zahájením projekce filmu se rozjede program na virtuálním promítacím plátně, aby si divák mohl dle svého internetového připojení vybrat kvalitu rozlišení a vše v klidu nastavit. Samotná projekce filmu není rušena žádným vkládáním reklam, ani nelze kdykoliv pozastavit.

Více informací naleznete na stránkách Kina 99 nebo na webu projektu #vašekino.