V sobotu 23. dubna proběhlo jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin.  V Kolíně byly do dobročinné akce zapojeny tři supermarketové prodejny - Lidl, Kaufland a Tesco a tři odběratelské organizace - Mela o.p.s, Prostor plus o.p.s. a Dětský domov se školou v Býchorech. Sobotní výtěžek Kolínu přinesl 1,6 tun potravin a drogistického zboží.

„Sbírka dále o víkendu pokračovala bez dobrovolníků - formou statické Sbírky, kterou právě svážíme. Předpokládám, že i s tímto svozem Kolín dohromady získal kolem 2,5 tun potravin a drogerie,“ uvedla Dana Růžičková z Potravinové banky Central, z.s.

Potravinové sbírky jsou pořádány ve dvou intervalech – na jaře a na podzim. Ochota dárců přispívat formou nákupu potravin je každý rok velká, ale objevují se i odpůrci akce.

„Občas se setkáváme s negativní odezvou, a to jak v online prostředí, tak i při osobním kontaktu - ale naštěstí je mnohem více těch, kteří se zapojí a podpoří akci třeba jen drobností. Každá drobnost se počítá. Moc nás potěšilo i osobní poděkování směrem k našim dobrovolníkům, které obdrželi napsané na sáčku s koblihami - i taková maličkost je pak motivací, která nás posouvá v naší práci dál,“ uvedla výkonná ředitelka Mela, o.p.s., Petra Orsáková.

Do 2. května je možné přispívat online nákupem. Podrobnosti naleznete zde www.sbirkapotravin.cz.