Očekávané se stalo skutečností! Ke konci minulého roku skončila kolínská automobilka fungovat jako Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) a úderem Nového roku začala nově fungovat pod názvem Toyota Motor Manufacturing Czech a dále bude vystupovat pod názvem TMMCZ. Nové jméno a logo společnosti bylo veřejnosti za účasti prezidenta závodu Koreatsu Aokiho, ředitele českého zastoupení Toyoty Martina Pelešky a starosty města Kolína Michaela Kašpara odhaleno 1. ledna.

Plán na společný podnik japonské Toyoty a francouzského výrobce PSA (tehdy prodávajícího značky Peugeot a Citroën) obě společnosti oznámily v roce 2001. Po výběru vhodné lokality byla výroba v nové automobilce TPCA v Průmyslové zóně Kolín-Ovčáry byla zahájena v roce 2005. Již v loňském roce bylo oznámeno, že majetkově PSA v Kolíně skončí a vlastnictví automobilku kompletně přejde pod společnost Toyota.

„Náš závod se dnešním dnem stává plně součástí skupiny Toyota Motor Europe, která má v Evropě v současné době zastoupeno již osm závodů, vývojové centrum a několik logistických center. Zvýšená poptávka po našich vozech a příprava na výrobu nového modelu přinese i zahájení výroby na tři směny od 28. února,“ uvedl v tiskové zprávě Koreatsu Aoki, prezident TMMCZ.

„Naše vlastnictví závodu v Kolíně plně reflektuje naši dlouhodobou filozofii vyrábět auta tam, kde je prodáváme, a navazuje na dlouhodobou výrobu vozů Toyota v Evropě. Nová investice a zavedení platformy TNGA a hybridní technologie do kolínského závodu je v souladu s naším dlouhodobým rozvojem a strategií v Evropě“, sdělil Dr. Johan van Zyl, prezident a CEO Toyota Motor Europe.

Dosavadní výroba malých kompaktních vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 bude pokračovat i nadále pod „novým“ vlastníkem, který do modernizace a rozšíření kapacity závodu naivestuje více než čtyři miliardy korun. Nové však přibude výroba vozu Toyota Yaris s hybridním pohonem založené na modulární platformě TNGA (Toyota New Global Architecture).