TPCA Beat festival pořádá automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech s.r.o. ve spolupráci s městem Kolín od roku 2008. Akcí chtějí podpořit začínající regionální kapely, objevit neobjevené v soutěži mladých talentů a udělat z jednoho červencového dne bezva zážitek pro celou rodinu. Každý rok se tak na velkém pódiu před zaplněným amfiteátrem předvedou talentované skupiny nejrůznějších žánrů.
Mladí hudebníci dostávají skvělou příležitost zahrát si na oblíbeném festivalu, nasbírat nové zkušenosti, zažít zajímavou diváckou kulisu, zahrát si vedle hvězd české hudební scény. A především získat 50.000 Kč na pořízení profesionální nahrávky. Začínající kapely svou hudbou totiž nejen baví publikum, ale zároveň bojují o přízeň odborné poroty a diváků. Kromě zážitku z koncertu na velkém pódiu si tak mohou odnést i zajímavou finanční částku, která jim často pomůže k odrazu do vyšších sfér hudebního nebe.
Letos zazní v soutěži kapely Brisk Fart, což je pětičlenná partička, která hraje melodický punkrock, vznikla v roce 2009 a začátkem roku 2016 vydala své druhé CD "3+2", Nonsens (dříve Ponožky) z Čáslavi, The Crushers z Kutné Hory, The Infection z Cerhenic, Eclipse of Heaven, Hard to Frame, Pištův sklep a Salieri.
Hlavními hosty „bíťáku“ jsou populární Wohnouti a také kolínská rodačka, herečka a zpěvačka Barbora Poláková, která uchvátila nejen internetové fanoušky svými písničkami Kráva a Nafrněná. Dále vystoupí hravá partička Pískomil se vrací (autoři písniček se od roku 2007 podíleli na repertoáru i živých koncertech projektu Kašpárek v rohlíku) a vítěz loňského ročníku - poděbradské skáčko Flat Fly. Smůlou je, že skupina Walda gang v Kolíně nezahraje, protože jeho zpěváka postihl kolaps a zrušila veškeré červencové koncerty.
Devátý ročník TPCA Beat festivalu startuje v sobotu 23. července od 12 hodin na Kmochově ostrově v Kolíně. V pravé poledne se rozjede také doprovodný program, kde si své najde každý od dětí až po seniory. Kadeřnický salón nabídne dětem i dospělým rockové či punkové účesy, v airbrush koutku si můžete na tělo či tvář nechat namalovat umělecké kreace a nebude chybět ani tahák loňského festivalu živý „jukebox“. Samozřejmostí je bohaté občerstvení a také stánek s upomínkovými předměty s motivy Beat festivalu.
Rada města Kolína schválila prodloužení  doby  hudební  produkce  na  Beat  festivalu do 2. hodiny ranní druhé dne, tedy do neděle 24. července.
Celý výtěžek ze symbolického třicetikorunového vstupného pak půjde opět na vybraný neziskový hudební projekt v Kolíně. pres

Program:

12:00     Otevření areálu
12:20     Zahájení TPCA Beat festivalu 2016
12:30     Hard to Frame (soutěžní kapela)
13:00     Eclipse of Heaven (soutěžní kapela)
13:30     The Crushers (soutěžní kapela)
14:10     Pískomil se vrací
15:20     The Infection (soutěžní kapela)
15:50     Pištův sklep (soutěžní kapela)
16:20     Salieri (soutěžní kapela)
17:10     Flat Fly
18:10     Brisk Fart (soutěžní kapela)
18:40     Nonsens (soutěžní kapela)
19:30     Barbora Poláková
20:30     Vyhlášení výsledků
21:15     Wohnout
24:00     Konec akce