Město Kolín koncem měsíce května vyčíslilo jarní náklady za anticovid, ochranné pomůcky, jízdu MHD zdarma atd. Vyúčtování ve výši přes tři miliony korun pak poslalo na Krajský úřad Středočeského kraje.

"Čtyři měsíce se nám nikdo neozval. Tedy nejen nám, ale žádné obci. Před pár týdny jsem se proto oficiálně zeptal vedoucího Odboru bezpečnosti a krizového řízení, jak to vypadá. Zda už můžeme očekávat, že nám něco proplatí, protože zatím jsme od nich nedostali ani korunu. Odkázal mě na nějaké nařízení Ministerstva financí ČR, že naše požadavky byly podány do Evropského fondu, ale zatím nemají žádnou zpětnou informaci. Doufají prý, že něco budou vědět aspoň do konce roku," uvedl starosta Michael Kašpar.

A jak to vypadá s transparentním "covidovým" účtem města Kolína, kam mohli dobrovolní dárci posílat své příspěvky na náklady spjené s krizovou situací? Poslední peníze dorazily 29. května. Město z těchto prostředků pořídilo např. 20.000 kusů jednorázových roušek, 2.000 kusů bavlněných roušek, dva generátory ozonu atd. Generátory slouží k dezinfekci prostorů městského úřadu či aut městské policie. Město je však připraveno zapůjčit generátory také školám, školkám apod. K 13. listopadu zůstatek na účtu činil 867.199 Kč.