V polovině měsíce července navštívili starosta Michael Kašpar spolu s městským architektem Davidem Mateáskem a kolínským sochařem Jaroslavem Hylasem, profesora Stanislava Hanzíka. Sochař, pan Hanzík, před více než 45 lety ztvárnil bustu Jaroslava Fragnera. A o jejím odkupu do vlastnictví města Kolína byla na prázdninovém setkání řeč.

Busta měla být odkoupena za částku přibližně 120 až 140 000 korun a umístěna do vhodného veřejného prostoru v Kolíně - například s výhledem na Fragnerovu elektrárnu. Mezitím však pan Hanzík ve věku 90 let zemřel. Podaří se záměr umístit podobiznu architekta Jaroslava Fragnera do kolínského prostoru realizovat?

„Úmrtí, kterého je nám samozřejmě velmi líto, odkup busty nijak nekomplikuje. Pan architekt Mateásko je ve spojení s dcerou pana Hanzíka – paní Hanzíkovou – a máme informaci, že busta není součástí dědického řízení,“ uvedl starosta Michael Kašpar.

Na základě shody obou stran by měla být umístěna na terasách za radnicí s výhledem na elektrárnu. „Když vejdete na terasy, tak úplně vpravo je takový volný prostor u zdi, kde by mohla stát. Místo se líbilo i paní Hanzíkové a prodiskutovala jej i s panem Hanzíkem ještě v době, kdy byl naživu,“ dodal starosta.