Město Kolín v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu (Usnesení vlády č. 957 ze dne 30. září 2020) a v souladu s rozhodnutím hejtmanky Středočeského kraje (Rozhodnutí č. 8/2020 o vykonávání péče o děti a mládež za nouzového stavu) zajišťuje péči o děti, jejichž zákonní zástupci pracují v první linii v boji s koronavirem. Jedná se zejména o pracovníky IZS. Péčí o tyto děti byla pověřena „Jednička“, tedy Základní škola Bezručova v Kolíně.

„Ve škole je umístěno okolo 60 dětí a samozřejmě stále přibývají, protože zdravotníci se vrací z karantén či ošetřovného (OČR) do zaměstnání. Každým dnem tedy nějaký žák přibude. Máme velmi pozitivní zpětnou vazbu např. od záchranářů – docházku dětí do školy si pochvalují, protože po návratu z práce domů s nimi už nemusí dělat úkoly. Což tedy těší nás a je taky,“ uvedla místostarostka Iveta Mikšíková.

Děti jsou rozděleny podle tříd, které běžně navštěvují, ročníky se nemísí a dokonce se různé ročníky neslučují ani v odpoledních družinách. „Děti si do školy nosí svoje úkoly. Škola zajistila, aby v každé třídě bylo wi-fi připojení pro plnění distanční výuky,“ upřesnila místostarostka. Péče probíhá každý pracovní den v čase od 6:30 do 17:00 včetně aktuálních covidových prázdnin.