Česká bašta aneb setkání klobás, jitrnic, tlačenky, sekané, uzeného a dobrého českého piva s obyvateli České republiky se uskuteční v Kolíně v sobotu 13. září. Organizátoři události, Jiří Linka a Jaroslav Skoupý by rádi zopakovali loňský úspěch, kdy na kolínském náměstí tekly sliny z úst několika tisíců lidí, a libují si, že přípravy jdou jako na drátku. Zatímco poprvé museli účastníky mnohdy přemlouvat a vysvětlovat smysl celé akce, dnes se řezníci hlásí sami. "Nejsme žádný gastrofest ani prodejní trh, jsme jiní než ostatní," poukazuje Jiří Linka na to, že Bašta není setkáním restauratérů či trhovců, ale spíše kulturně- společenskou degustační akcí. "Nechceme překupníky ani velké firmy, náš letošní podtitul zní České potraviny do českých bříšek," sekunduje mu Jaroslav Skoupý.

V Kolíně na Karlově náměstí se na České baště představí představí čtyři desítky výrobců kvalitních českých potravin, které v supermarketech nenajdete. Organizátoři dolaďují už jen detaily. Letos jsou mezi účastníky zejména výrobci ze středních a východních Čech. Baště budou jako obvykle dominovat řezníci, nově se představí konina z Pardubic, buřty na opékání od firmy Táborák, Jatka Červené Janovice, nebudou chybět ryby pečené zájemcům přímo pod nosem. "Snažili jsme se vytipovat i zajímavé nové pivovary," říká Jiří Linka: "V premiéře se u nás budou prezentovat obnovený kutnohorský pivovar v Lorci, malý pivovárek z Kounic u Českého Brodu i železnohorské pivo. K pivu nově nabídneme škvarkové tyčky od mistra tyčkaře z Prahy nebo hermelíny popeláky vyráběné u Čáslavi." Pro rok 2014 doplnili pořadatelé paletu pochutin o vybrané sladké pečivo, takže nebude chybět pardubický perník ani jizerskohorské sejkory (cca bramborové placky). slad