Po automobilce TPCA, přepravních společnostech Gefco a Yusen Logistic a firmách jako Lear či Toyota Tsusho se v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry usadí další mezinárodně známý investor - světová jednička ve výrobě ocelových řetězů pro průmysl - jedna z dceřiných společností Tsubakimoto Chain. Společnost Tsubaki koupí v zóně přes 4 hektary za obvyklou cenu 410 Kč za metr čtvereční. Prodejem získá Kolín minimálně 15, ovšem starosta Rakušan doufá v 17 miliónů korun, protože si zřejmě společnost uždíbne ze zóny o pár metrů víc.

Koncem června Zastupitelstvo města Kolína schválilo prodej pozemku, v současnosti město Kolín zpřesňuje kupní smlouvu, kterou s Tsubaki zřejmě do konce října podepíše. Vedení Kolína hodlá vyjednat výhodné podmínky pro kolínské nezaměstnané: "Nehodláme akceptovat pracovní agentury," řekl přímo starosta Rakušan, který doufá, že většinu zaměstnanců pro výrobu řetězů najde Úřad práce přímo v Kolíně.

V první fázi Tsubaki zaměstná 50 lidí, celkově pak okolo stovky pracantů. Firma by neměla zatížit Kolín dopravou, předpokládá se zásobování po dálnici D11 a odbyt do Polska. Stavět by Tsubaki mělo začít příští rok, výrobu rozjet za dva roky a do plných obrátek se dostat za čtyři roky.

Starosta Vít Rakušan oznámil, že prostor v zóně už poptává další investor, ale zatím nechtěl nic konkretizovat. Město má v průmyslové zóně volných ještě cca 70 hektarů a na takovou plochu se vejde ještě tucet podobných firem jako Tsubaki. slad