Kolín
ikona facebook
Kalendář akcí Kolín

Společenský život hmyzulink
11.11.26.02.
Výstava Společenský život hmyzu, kterou připravilo Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Regionálním muzeem v Kolíně, umožňuje nahlédnout do světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů. Prostřednictvím textů, fotografií, exponátů ve vitrínách, modelů termitiště a mraveniště ve skutečné velikosti, a také živého hmyzu v insektáriích (čmeláci, švábi, strašilky a další) přibližuje základní témata týkající se sociálního života hmyzu.

Hlavní pozornost je věnována tzv. eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech, jejichž fungování je založeno na dělbě práce při reprodukci a spolupráci jedinců při zajišťování základních životních potřeb.

Výstava představuje nejen řadu méně známých poznatků ze života hmyzu, ale snaží se ukázat i ty nejopovrhovanější zástupce hmyzí říše v lepším světle. Návštěvníci se mohou například dozvědět, že švábi patří k nejstarostlivějším rodičům v živočišné říši, samečci much nosí svým vyvoleným zásnubní dárky, termiti pěstují houby velikosti žampiónů, mravenci mají své paní učitelky a mnoho dalších zajímavých informací. Doprovodné aktivity k výstavě pak zahrnují hry, které pobaví nejen děti, ale také dospělé.
registrace mikročipů
.